Treet

Link til observasjoner under

Januar

Februar

Jeg ønsker med dette prosjektet å vise at natur kan studeres uten å måtte dra langt til skogs. Naturen og dens undre er rundt oss til enhver tid, vi må bare ta et bevisst valg om å legge merke til den, og dens mange nyanser. Slik sett er årstidene en fantastisk måte å bli klar og vár naturens skiftninger på.


Det finnes mange trær i verden. Et av dem står litt for seg selv på ett opparbeidet område på Risvollan i Trondheim, rett ved en vei og en gangsti. Langs denne gangstien som Treet står har vi en av våre faste ruter, Khaleesi og jeg. Khaleesi er vår mellompuddel, og som alle hunder må hun på do. Det har blitt en rutine å gå bort til dette treet, som vi nå bare omtaler som "bæsjetreet". Vi plukker selvfølgelig opp etter oss. Treet får nok likevel endel næring fra både tiss og litt avføring fra alle hundene som passerer da det helt sikkert er "do" for fler enn Khaleesi.


I over 8 år har vi nå brukt dette treet jevnlig, og jeg har observert det gjennom alle årstider og funnet det fascinerende hvor variert, og hvor mye liv kun et enkelt tre støtter. Det benyttes flittig av fugler, gjennom hele året. Det er likevel først når det begynner å blomstre og humler, bier og andre insekter  tiltrekkes at det virkelig blir liv!


Da jeg nå i mange år, litt usystematisk, har observert Treet så fikk jeg nå lyst til å dokumentere det gjennom ett helt år med bilder og beskrivelser. Målet mitt er å se forandringene over tid, både på makro og mikroskala, samt forsøke å dokumentere hvilke fugler og insekter som benytter seg av dette økosystemet.


Uten at jeg bevisst tenkte det da jeg kom på dette prosjektet, så har det nok i underbevisstheten ligget et ønske om å gjøre noe lignende som Craig Foster gjorde i den fantastiske "må se!" dokumentarfilmen "Hva jeg lærte av en blekksprut"/"My Octopus Teacher" fra 2020. Så dette er mitt  forsøk på å løfte idéen om at natur kan være vel så fascinerende lokalt som langt unna.


Prosjektet startet 5 januar 2023 og viser treet i bildene under. Nye bilder og beskrivelser legges fortløpende inn nedenfor.