E-mail: post@turkick.no
Instagram: turkick.no
Facebook: @turkick.no
Tekst: Vibeke C Strømmen
Foto: Vibeke C Strømmen & Martin Fossen
Gygrer
Ifølge Store Norske Leksikon er en gygre en jotunkvinne i den norrøne mytologien og blir som regel betegnet som en skremmende og skrekkelig jotunkvinne. De skal ha et hatefullt forhold til kirker og kristendommen og i flere sagn om gygrene kaster de veldige fjellblokker i retning kirker. Det sies også at hvis fjellet Gygrestolen faller, går verden under.
Vi skal altså begi oss ut på turen opp til toppen av fjellet Gygrestolen som ikke rager mer i terrenget enn 490 meter over havet. Men et fjell og fjellområdet trenger ikke å rage så enorm over havoverflaten for å være imponerende. Gygrestolen er et solid bevis på dette, for dette var et heftig skue å få oppleve.
Blå prikk: Kragerø
Rød prikk: Gygrestolen
Gygrestolen i Bø
Gygrestolen ligger i Bø kommune i Vestfold og Telemark fylke. Fra vårt utgangspunkt i Kragerø tar det oss i underkant av 1.5 timer å kjøre dit. Vi får med oss søsteren til Martin, Elisabeth, som har vært her før. Vi kjører mot Skien på E18 før vi tar av før Bambletunnelen og følger vei 353. Vi kommer inn på vei 36 som vi følger og får nedre del av Telemarkskanalen på vår høyre side da vi kommer inn på vei 359. Ved Eikja tar man av til venstre og kommer til Uvdalstjønna. Dette vannet skal det bades i når turen er over, blir det raskt bestemt. En fin og avkjølende belønning er noe å se fram imot etter å ha trasket opp på et fjell i godt og varmt vær. Det er godt lagt til rette med stor parkeringsplass på begge sider av veien. Vi er ikke de eneste som har samme turen i tankene, men vi går aldri i kø eller er omringet av mye folk av den grunn.
Blå prikk: Bø
Rød prikk: Avkjørsel
Gul prikk: Gygrestolen
Blå prikk: Avkjørsel
Rød prikk: Parkering
Gul prikk: Toppen
De 2 søylene vises fra parkeringsplassen
Tørt og litt stigning.
Bare steinnabber og furuskog.
Vi parkerer og kommer oss i gang. Dette er en Våk tur og en Fjelltoppjakttur, så bruk de appene også hvis du ønsker å få de registrert slik at andre kan se din tur og hvilke veivalg og bilder du valgte å ta. Slik kan man inspirere andre til å ta turen.
Fjellsko eller tursko? Begge deler går fint
Turen er lagt opp som en rundtur og det er veldig vanlig å starte fra der du parkerer. Når du kommer ned fra fjellet på den andre stien, er det ikke langt å gå på grusveien til bilen. Det er en jevn stigning hele veien, men aldri veldig bratt. Det er én bratt bakke, men den mer enn overkommelig hvis man bare tar seg tid og følger sin egen form. Vi gikk med fjellsko, men det går fint å gå her med lave hikersko eller joggesko om du foretrekker det, slik som Elisabeth foretrakk. Nå har det ikke vært regnvær i dette området på veldig lenge, så det er ingenting av underlag som er vått, myrete, sleipt eller gjørmete. Ikke som i Trøndelag der stier har blitt til elver på grunn av mye nedbør. Mer om det i annen tur!
Tau å hjelpe seg opp med hvis det er glatt etter regnvær.
Steiner det sises at gygrene har kastet.
Viktig å nyte turen og ikke stresse
Vi stopper en times tid eller noe fra toppen og spiser lunsj. Da det er unnagjort fortsetter vi og kommer opp i natur som for meg fra Trøndelag er veldig typisk for Telemark. Furutrær og bare steinnabber. Jeg liker veldig godt denne typen natur å gå i. Stien er markert med blå maling når du kommer opp på platået for å vise rett retning ute mot kanten av fjellet. Ettersom det er de to store steinformasjonene som er hele målet for turen å oppleve, så er det viktig å følge markeringene godt.
Gubben og Gamla - begge kan klatres
Det er et spektakulært syn når vi kommer opp og ser de to store steinblokkene, og høydefølelsen er det ingenting i veien med. Det er bratt ned til en massiv steinur med disse to steinsøylene foran deg, som kalles for Gubben og Gamla. På disse to søylene er det flere klatreruter for de som vil det, men da må man komme seg gjennom steinura. TV – programmet 71 grader Nord la en tur hit og deltakerne måtte da klatre opp og fikk overnatte på toppen av søylen som vi tror kalles Gamla. Hvilken av søylene som heter hva er ikke så lett å vite. Den toppen er ikke bred og stor, så det var nok svært så luftig å overnatte der oppe. Fra der vi står ser vi på et vis ned og bort på de to steinblokkene, for det er et område rett nedenfor der vi står som er som et slags juv. Man klarer nok å karre seg ned dit ved å gå inn fra bunnen for deretter å gå mellom det fjellet vi står på og der søylene står hvis man vil. Bildene håper vi kan gi et bedre inntrykk enn hva jeg får til å forklare med ord, men det beste er selvfølgelig å ta turen selv.
Velkommen til toppen!
Flokken er ute på eventyr igjen!
Sommerens store mål er nådd for min del!
Jeg føler i alle fall euforien med å være her oppe, da særlig etter at jeg hadde som mål for sommerferien å gå opp hit. Nå er vi her og jeg kan ikke være mer fornøyd. At jeg får delt det med Martin, søsteren hans og vår alles kjære Khaleesi er "kremtoppen av bløtkaka" som noen deltakere av Paradise Hotel ville sagt hvis de ikke var helt stø i uttrykk og utsagn. Vi tilbringer god tid her og spiser litt sjokolade og får i oss vann, mens fotomuligheten er uendelige. Hvilke vinkler som blir best er ikke godt å si, så vi prøver oss bare frem og må bare satse på at noen blir fine nok til å ha med til denne historien.
Denne steinura er ikke lett å forsere!
Man blir litt små i disse omgivelsene.
Martin må gjøre ting som får hjertet mitt til å hoppe over noen slag!
Spesielt å se opp på Gygrestolen fra vår nedfart også!
Takk for en kjempefin tur!
Perfekt med et bad etter en så fin og varm tur!
Perfekt å avslutte med forfriskende bad!
Etter å ha blitt noenlunde mett på utsikt og kjent suget i magen ved å vandre rolig langs kanten, begir vi oss nedover på den andre stien. Turen ned går fint og det vi gleder oss til nå er å få oss en avkjølende bad i Uvdalstjønna. Her hiver vi oss uti med stor glede og kjenner oss freshe igjen da vi har en lang kjøretur hjem. Vi svipper innom Bø, ser på studenboligen der datteren til Elisabeth skal bo i år, og kjøper noe brus og godis før snuten rettes mot Kragerø igjen. På bilturen overfører vi bilder fra hverandres mobiler slik at vi har mer nok bilder å kose oss med.
Vi kan sterkt anbefale, og ønsker alle en fin tur til Gygrestolen. Dette er en ganske enkel tur, men vær obs på toppen og ved kanten.
God tur!
E-mail: post@turkick.no
Instagram: turkick.no
Facebook: @turkick.no