ST. MIKALESHULA

Tekst: Vibeke C Strømmen

Foto: Vibeke C Strømmen & Martin Fossen

Blå prikk: Kragerø

Rød prikk: Skien

Gul prikk: St. Mikaelshula

Ikke så langt fra Skien og Porsgrunn ligger det ei hule, kalt St. Mikaleshula. Ved innsjøen Norsjø ligger denne hulen opp i fjellveggen og kan nås både til fots og til vanns. Hula er et fredet kulturminne og har blitt dannet av at fjellet her består av en lett forvitret bergart som gradvis ble vasket vekk av vannet da havnivået var på denne høyden hula nå befinner seg på. Videre står det at den ble på 1500 – tallet brukt til kirkelige handlinger og at hula har hatt alter og kirkeutstyr. Den er viet erkeengelen Mikael. Fjellet som er på oversiden, skal ha huset en gravplass med stort kors og mange gravhauger.

Vi er fremdeles på sommerferie i Kragerø og Skien/Porsgrunn er bare en kjapp kjøretur fra oss. Vi ble tipset om å dra hit av familiemedlemmer til Martin som hadde vært der før. Etter en liten kjøretur fant vi frem til den lille parkeringsplassen og fulgte skiltet til hula.

Blå prikk: St. Mikaleshula

Blå prikk: Parkering

Rød prikk: St. Mikaelshula

Det gikk bratt opp i starten til vi kom opp til et slakere område som bar preg av å være et hogstfelt. Etter feltet kom vi inn i en liten skog og da bergnabber begynte å dukke opp skjønte vi at vi nærmet oss vannsiden. Norsjø ligger nedenfor oss og det var veldig bratt ned til vannkanten. Noen hadde plassert ut et tau for lettere å ta seg opp og ned til den smale stien som går langs bergveggen. Vær obs og ta det rolig her. Denne stien tar av ned til venstre og ned til ei brygge hvor det går an å legge an båt for å besøke hula.

Herfra går det bratt oppover og det er lagt ut tau. Rett under hula er det borret inn metalltrinn og metallrekkverk siden det er bare den måten man kan komme seg opp i hula på. Det var spennende og utfordrende, men skikkelig artig å komme opp og gå inn i hula.

Heftig og bratt!

Vi fikk hula helt for oss selv en god halvtime før det kom andre. Så vi rakk å spise lunsj og knipse bilder. Den er en del meter dyp innover i fjellet, men det er å sitte å se ut gjennom huleåpningen som er veldig spesielt. Du får et lite utsnitt av utsikten over Norsjø og åsene på andre siden som er pyntet med en hytte eller to. Noen båter tøffet forbi og det var rolig og stille. Men noen religiøse følelser oppstod ikke ved å være her, siden ingen av oss er religiøse. Vi pleier å si litt på spøk at naturen er vår religion, som for oss er det viktigste.

Flott utsikt!

Paret som kom opp etter en halvtimes tid viste seg å være fra Tyskland og vi slo av en lang prat med dem. De hadde en campervan de kjørte rundt med og var så imponert over Norge. Det ble en selfie med oss alle før vi tok farvel. Det kom til flere folk og vi hadde vært der lenge nok, så vi bega oss rolig nedover.

Veldig hyggelig å slå av en prat med et par fra Tyskland!

Glad-laks på tur!

En fin, innholdsrik tur som det anbefales å dra til er man i området. Vær bare obs på det bratte terrenget og bruk god tid på å klatre både opp og ned.

 

God tur!