HVERDAGSTUR TIL VÅTTAN

Tekst: Vibeke C. Strømmen

Foto: Vibeke C. Strømmen

FAKTABOKS

Hvor: Buvika/Skaun

Topp: Våttan - 445 m.o.h

Vær: Lettskyet - 14 varmegrader

Lengde: 2,3 km

Denne turen er kort, ganske lett og gir fine naturopplevelser og god utsikt og kan anbefales som en egen liten tur, eller som et startpunkt for å utforske mer av Skaunmarka.
Kalenderen viser 10. mai. Jeg må bevisst tenke at jeg må slutte å vente på våren. Den er her nå. Endelig. Men at man må overbevise seg selv om at våren er her, er ikke så vanskelig å forstå når det for 2 dager siden snødde og var null grader. Likevel så har det snudd litt nå og det er 14 varmegrader og vinden kommer, til en forandring, fra sør.

Alle værvindu prøver jeg/vi å benytte oss av. Derfor er vi på vei til Våttan. En høyde i Buvika/Skaun området som ligger 445 meter over havet. Snøen er på retrett flere steder, men det tar tid i høyden. Vi er forberedt på å treffe på noen snøflekker på vår vei oppover ,og det får vi rett i.

For å komme til parkeringen fra Trondheim så kjører man ned mot Klettkrysset og tar av E6 og inn på E39 mot Orkanger. Ved Buvika tar du av hovedveien og følger skiltet til Snøfugl. Etter å ha passert denne gården, Snefugl gård som tilbyr konferansesenter og matservering pluss diverse andre ting, kjører du litt til før du tar inn til høyre på Åsbygdveien. Denne følger du så helt til du ser et parkeringskilt ved en hestestall som heter Skagset. Du kjører nå inn på privat grunn, men de er så hyggelige at de har tillatt at folk på tur kan få parkere her. Det står et skilt om at du skal betale 20 kroner, men boksen er det hengelås på så du får ikke tilgang til noen konvolutt å putte kronasjene i. Ei heller er det Vipps nummer. Ikke er det en sjel å se her heller. Kun hester. Så vi låser bilen og trasker bort til venstre på en traktorvei.

Blå prikk: Trondheim

Gul prikk: Buvika

Blå prikk: Buvika

Gul: Ta av inn til venstre

Rød prikk: Skagset Gård

Lille prikk: Våttan

Blå prikk: Parkering

Rød og lilla pil: Gåretning

Gul prikk: Våttan

Hvis du skaffer deg turboka for Skaunområdet står denne turen beskrevet som tur nummer 37. Da får du logget en tur. Gjennom Norgeskart kan du nå logge denne turen gjennom TellTur. Det står skilt på toppen med en kode, men har ikke helt skjønt hva brukes til, men du blir uansett registrert ved å bruke Norgeskart – appen. Her er det også en Geocache å finne. Gjennom appen Fjelltoppjakten får du også registrert deg. Det står dermed ikke på apper som er lagd for at folk skal bli lokket ut på tur!

Vi går oppover på en sti gjennom fin skog og møter på litt snø. Ikke overraskende her, men 95% av turen går tross alt på barmark. Jeg anbefaler høye, vanntette sko på denne tiden av året ettersom snøsmeltingen er i gang og stien blir ganske så gjørmete enkelte plasser. Det er gule stolper med gule piler på som forteller deg hvor du skal, samt små grønne skilt satt ut av Skaun IL. Rett før toppen kommer du til en brun hytte og etter å ha passert den tar du til venstre. Nå er du mer eller mindre på toppen.

Digg med snø i mai

Her er det plassert ut to benker for rast. Flere skilt forteller deg om andre stivalg. Utsikten er fin, men litt hindret av trær. Vi ser inn til Trondheim, ned til Buvika og Børsa, spotter Byneset og ser veien ut til Agdenes samt masse av Trondheimsfjorden. Vi fant Geocachen som ligger her og så spiste lunsj. På veien ned valgte vi å gå rett frem i et stikryss, men jeg vil anbefale å gå tilbake samme vei du kom siden det var mye finere skog og sti enn den veien vi valgte. Denne korte rundturen var på ca 2.8 km og jeg vil anbefale den fordi den er ikke så langt fra Trondheim og et  fint startpunkt for å utforske mer av Skaunmarka. Turens lengde og stigning passer for de aller fleste. Som et pluss kan du få masse belønninger gjennom å samle poeng og fjelltopper gjennom alle appene.

God tur!