NÆRTUR I KANO

Tekst: Vibeke C Strømmen

Foto: Vibeke C Strømmen og Martin Fossen

2 august 2018. Vi er i Trondheim etter å ha lagt bak oss en flott sommer. Supervarmen har avtatt en del og det er en overskyet dag. Det er bare noen dager igjen til at undertegnende skal under kniven, så vi ville avslutte «friheten» med en kanotur.

Utsett av kano

Det er en kjent sak at Nidelva renner gjennom Trondheim by. Elva starter i Selbusjøen som er en stor innsjø liggende mellom Selbu og Klæbu. Ved Brøttem fant vi et utleiested, så da leide vi en kano. Heldige som vi var fikk vi hundepass for akkurat denne turen og det var litt godt.

Blå prikk: Utsett av kano og kanoutleie

Rød prikk: Elgsafari

Gul prikk: Demning

Vi lastet kanoen opp med de få tingene vi trengte og la ut. Vi befinner oss i den sørlige enden av Selbusjøen der det smalner inn og blir til ei elv. Det er vindstille og elva er flat. Som friluftsfolk holder vi også på med geocaching, en veldig fin hobby med å lete opp bokser eller rør gjemt i terrenget og logge oss inn. På motsatt bredd fra der vi la ut, er det en cache. Så vi gikk i land, men vi hadde ikke hellet med oss og fant ikke cachen. Det skjer ofte at de er borte. Så vi la ut igjen og bare gled rolig nedover.

Vi fant ingen cache denne gangen.

Etter en stund padlet vi inn til høyre. Vi hadde ikke studert noe kart på forhånd, men blir veldig nysgjerrig på hva som kan befinne seg hvis man tar av fra den naturlige veien. I det fjerne fikk vi plutselig øye på en stor mørk skikkelse. ELG! Han hadde oppdaget oss og stod bare og glodde. Vi glodde tilbake og prøvde å ta gode bilder, men zoomen på en mobil er ikke så mye å skryte av. Vi gled sakte, men sikkert nærmere, men til slutt stakk han. Vannet her førte oss opp til et lite utløp fra en liten elv som kommer ned fra Brugnmarka. Det var lite vann her og vi steg ut og inntok litt mat. Etter maten prøvde vi å padle inn i det området elgen hadde vært på bredden av. Det var mye siv her, men det var en smal kanal å padle i. Spennende, men tok slutt altfor fort. Så da var bare å padle ut igjen.

Skogens konge.

Etter en stund padlet vi inn til høyre. Vi hadde ikke studert noe kart på forhånd, men blir veldig nysgjerrig på hva som kan befinne seg hvis man tar av fra den naturlige veien. I det fjerne fikk vi plutselig øye på en stor mørk skikkelse. ELG! Han hadde oppdaget oss og stod bare og glodde. Vi glodde tilbake og prøvde å ta gode bilder, men zoomen på en mobil er ikke så mye å skryte av. Vi gled sakte, men sikkert nærmere, men til slutt stakk han. Vannet her førte oss opp til et lite utløp fra en liten elv som kommer ned fra Brugnmarka. Det var lite vann her og vi steg ut og inntok litt mat. Etter maten prøvde vi å padle inn i det området elgen hadde vært på bredden av. Det var mye siv her, men det var en smal kanal å padle i. Spennende, men tok slutt altfor fort. Så da bare å padle ut igjen.

Lunsjpause

Ut fra kanalen igjen.

Ute på selve Nidelva padlet vi videre nedover. Vi visste at vi ville komme til et lite område med høye steinvegger på begge sider og ganske dypt vann. Det går en smal bru over dette området som er notorisk beryktet for å være utfordrende på vinterstid. Etter dette området fulgte vi elva nedover til vi ikke kunne komme lenger. Her blir det endringer i terrenget som ville ha gjort til at vi hadde fart utfor en stor foss. Den er nå demmet opp.

Smalest og dypest.

           Bratt og spennende.

Vi padlet tilbake og fikk besøk av regnvær. Så turen ble kort, men fin.