PADLETUR I TOKE

Tekst: Vibeke Strømmen

Foto: Vibeke Strømmen & Martin Fossen

 

Vi har sommerferie og er vær-flyktninger fra Trondheim til Østlandet/Sørlandet. Denne regionen i Norge har som regel det mest stabile været på sommeren. Flaks at Martin er herfra og at vi kan alltid dra hit på sommeren og få noen uker med godt vær, forhåpentligvis.


Vi har leid et lite sommerhus ved Neslandsvatn, ca. 15 minutter fra huset der Martin vokste opp. Fra kjøkkenvinduet ser vi vannet og det kuperte inngjerdede området hvor hjorter løper fritt. Familien som vi har leid huset av har en hjortefarm, så her er det underholdning for både mennesker og hunder.

Hjortefarm ved Neslandsvatn.

Ikke langt fra dette huset ligger Toke, et stort vann med mange øyer, noen med hytter og andre ikke. Langs kanten av vannet er det et par hyttefelt idylliskplassert. Denne dagen starter med vindstille vær. Det er speilblankt og det kribler i hele kroppen. Vi vil raskt ut på vannet, bare gli rolig og kjenne solen varme oss. Mobilen er oftere oppe enn padleårene er i vannet. 

Dagens rute.

Blå prikk: Start Merkebekk.

Gul prikk: Dalsfoss.

Vi liker veldig godt å padle gjennom trange passasjer. Det skaper en ekstra dimensjon på turen og bryter opp den monotone fremdriften man lett kommer inn i når man må tilbakelegge et lengre stykke åpent vann uten for mange inntrykk. Så ved hjelp av kart peiler vi oss ut en passasje mellom fastlandet og Plassøya som heter Vintereidholet. Alltid er disse passasjen for korte, vi ønsker oss lengre slike, men naturen har nå laget den lengden den har. Knausvegger omkranser oss, ikke så høyt, men vi synes det er spennende nok likevel.

Vintereidholet.

En kort pause.

Gul prikk: Pause.

Vi kommer ut i Lundereidelva og tar til høyre. Det passer seg med en liten pause for både oss og hunden. Så vi går i land og strekker på oss. Ikke lenge etter setter vi ut igjen og fortsetter opp (eller i praksis ned) elva. Et par hytter ligger spredt langs bredden, men vi har et konkret mål for denne turen. Vi vil se en gård som har blitt brukt som "location" for realityprogrammet Farmen over flere sesonger. Elva tar en høyre-sving og først ser vi ei lita øy som vi padler på innsiden av. Idet vi kommer rundt troner gården vi har sett etter på den andre siden.

Gul prikk: Første pause.

Rød prikk: Strand og lang pause.

Lilla prikk: Lundereid Gård.

Lundereid gård, alias "Farmen gården".

På vår side er det en smal sandstrand med myk sand. Der planlegger vi å gå i land etter at vi har padlet opp hele elva. Den stopper naturlig ved en demning ved Dalsfoss. Vannet har nå fått en krusning, så den blanke herligheten er dessverre borte. Klage kan vi uansett ikke gjøre.


For mange år siden fikk vi tak i en kano som vi kjørte opp til Dalsfoss. Herfra padlet vi oppover elva og til et eller annet sted jeg ikke kan huske nå. Dette var før smarttelefonen og jeg har ikke funnet noen bilder av den turen. Jeg husker bruddstykker, aller mest den gården som nå er blitt kjent gjennom TV – programmet Farmen. Nå er vi her for andre gang og har veldokumentert turen ved bruk av mobilen.

Dalsfoss.

Vi snur ved Dalsfoss og kommer oss oppover i Toke igjen. En ny pause trengs og vi går i land på den smale sandstranden vi så når vi padlet oppover. Hunden hopper med glede ut av kajakken og rister løs. Vi spiser med utsikt mot den store, hvite gården som er svært velholdt. Hunden koser seg med pinner og får utløp for innestengt energi. Det er veldig deilig å kjenne myk sand under føttene. Norge er ikke bortskjemt med sandstrender der temperaturen kan samsvare med varme og kos. Nordpå er det masse sandstrender, men temperaturen er som regel kald, det samme er vannet. Så noen sydenstemning oppstår svært sjelden. Nå er vi langt sør, men Kragerø har likevel ikke så mange sandstrender da området er mer kjent for steinknauser og skjær. Jeg blir minnet på somrene i Danmark hver gang jeg føler varm sand under føttene. Min familie dro dit hver sommer da jeg var barn og noe vi gledet oss mest til var å være på en strand.

Khaleesi koser seg maks. Er så gøy med pinne!

Søt liten strandblomst.

Etter en god lang pause setter vi oss i kajakkene igjen og padler ut på elva. Vi knipser et bilde av en liten bu som deltakerne på Farmen bruker når to deltakere skal ut i tvekamp. Her spiser de et felles måltid før de må ro ut til hver sin lille hytte de skal overnatte i, før de dagen etter skal slåss om videre deltakelse i Farmen. Det er litt gøy at vi har sett dette på TV og nå ser vi området med våre egne øyne.

Idet vi passere det første stoppstedet vårt fortsetter vi opp Langklov, en passasje mellom Plassøya og fastlandet. Herfra kommer vi ut i Breiongen og padler opp mot en navnløs øy med hytte på. Her dukker det opp en diger, oppblåsbar enhjørning som flyter på vannet. Ungene har det sikkert gøy med å klarte opp på den og hive seg ut i vannet. Vi padler mellom denne øya og Børøy før vi kommer ut i Straumane. 

Enhjørning på vann. Naturlig habitat?

Nå har vi fått motvind, så det siste draget opp mot Merkebekk og bilen blir litt slitsom. Men det var en fin tur og Toke har mer å by på av fine padleopplevelser som jeg håper vi får oppleve ved en senere anledning.